top of page

Tanısal Testler

Antinükleer Antikorlar Testi

Bağışıklık sistemi düzensizliÄŸi, kromatin (dsDNA ve histonlar), nükleer / nükleolar proteinler, sentromerler, RNA, sitoplazmik organeller ve hücre zarı bileÅŸenleri gibi çeÅŸitli hücre içi antijenlere karşı yönlendirilen otoantikorlara yol açabilir. Bu “antinükleer antikorlar” ( ANA) sıklıkla otoimmün (romatizmal) hastalıkları olan hastalarda bulunur ve bunların saptanması ÅŸüphelenilen vakaların teÅŸhisine yardımcı olabilir.

ANA testi, HEp-2 (insan epitelyal kanseri) hücreleri kullanılarak dolaylı immünofloresan analizi (IIFA) ile gerçekleÅŸtirilir; bu test serumda ANA'yı saptamak için yüksek duyarlılığa sahip “altın standart” yöntemdir. Hastanın klinik semptomları ile baÄŸlantılı olarak antikor baÄŸlama titrasyonu ve spesifik boyama modeli, sistemik lupus eritematozus (SLE), Sjögren sendromu, skleroderma (sistemik skleroz), Mix baÄŸ dokusu hastalığı (CTD), romatoid artrit ve dermatopolimiyozit gibi otoimmün hastalıkların ayırıcı tanısında yardımcı olur.

Bir ekstrakte edilebilir nükleer antijen (ENA) paneli, immünoreaktiviteye neden olan ve doÄŸru teÅŸhisi oluÅŸturan belirli hücresel bileÅŸeni tanımlamak için pozitif bir ANA testine kadar takip edilebilir.

Klinik yarar ve endikasyonlar

Otoimmün Mix baÄŸ dokusu hastalığının erken belirtileri (örn., aşırı yorgunluk, eklem aÄŸrısı, Raynaud fenomeni, immün trombositopeni, kızarık deri döküntüsü, miyozit, ateÅŸ, nörolojik belirtiler), diÄŸer kronik hastalıklarda da görülebilen belirtilerdir ve bu yüzden ANA'nın tanınması tanısal öneme sahiptir.

a) Åžüphe edilen bir mix baÄŸ dokusu hastalığının teÅŸhis edilmesini saÄŸlar

b) Birçok klinik belirtisi olan bir hasta mix baÄŸ dokusu hastalığının olmadığı gösterilebilir

c) Klinik semptomlarına göre otoimmun hastalığı olduÄŸu düÅŸünülen hastalarda ayırıcı tanıda yardımcı olur

d) Hastalık aktivitesinin izlenmesinde yardımcı olur (ANA varlığı/kaybolması, titreler hastalığın ciddiyeti ile korrele değildir)

En sık pozitif bir ANA testi ile ilişkili koşullar:

SLE: ANA için ~% 75-95 pozitif; negatif sonuç SLE olasılığını azaltır

Ä°laç kaynaklı lupus: hidralazin, prokainamid, fenitoin, amiodaron, topiramat ve diÄŸer ilaçlardan kaynaklanabilir

Sjögren sendromu (SS): ANA için% 40-70 pozitif; negatif bir sonuç, SS'yi dışlamaz

Skleroderma (sistemik skleroz): ANA için% 60-90'lık pozitif

Mix bağ dokusu hastalığı

Romatoid artrit

Polimiyozit / dermatomiyozit

Otoimmün karaciÄŸer hastalıkları: örn., Otoimmün hepatit, primer biliyer siroz

Pozitif bir ANA sonucu, görülen fluoresan paternin tipine göre deÄŸerlendirilir. Farklı patern tipleri farklı otoimmun hastalığı iÅŸaret eder. YoÄŸun ince benekli patern ANA pozitif saÄŸlıklı bireyleri mix baÄŸ dokusu hastalarından ayırt edebilir.

 

Yaygın olarak tanınan IIFA Nükleer                                                  Ä°lgili Tanılar

/Sitoplazmik Modeller                   

Benekli                                         SLE, Sjögren'in sendromu, skleroderma, polimiyozit, mix baÄŸ                                                                  dokusu hastalığı, romatoid artrit

YoÄŸun ince benekli                    Hiçbir hastalık iliÅŸkisi yok; saÄŸlıklı bireylerde yaygın

Homojen                                     SLE, mix baÄŸ dokusu hastalığı, ilaca baÄŸlı lupus, romatoid artrit

Sentromer                                  Skleroderma ve CREST sendromu (Kalsinozis, Raynaud                                                                            sendromu, Özofageal dismotilite, Sklerodaktili, Telanjiektazi)

Nükleolar                                    Skleroderma, polimiyozit

Nükleer nokta                           Otoimmün karaciÄŸer hastalıkları (örn., Otoimmün hepatit,                                                                         primer biliyer siroz); bazen Sjögren  sendromu ve SLE vakalarında                                                           mevcut

Sitoplazmik                                Sistemik mix baÄŸ dokusu hastalığı (örn., Polimiyozit /                                                                               dermatomiyozit, SLE, skleroderma),otoimmün karaciÄŸer hastalıkları

​

Bununla birlikte, pozitif bir ANA sonucunun, mix baÄŸ dokusu hastalığının teÅŸhisi için sadece zayıf öngörücü deÄŸeri vardır. Serum ANA, genel popülasyonun% 18'ine kadar (titre ≥ 1: 160 için% 5-6) ve görünüÅŸ olarak saÄŸlıklı olan insanların % 25'inde saptanır ve kadınlarda daha yüksek titrasyonlarda görülebilir ve yaÅŸla birlikte bu tirasyon artmaktadır. ANA, organ spesifik otoimmün hastalığı olan hastalarda (örn., otoimmün tiroidit, multipl skleroz), kanserde ve yaygın olarak kullanılan bazı ilaçları alanlarda da görülebilir ( örn., bazı statinler, NSAID'ler, ACE inhibitörleri ve β-blokerler). Enfeksiyonlar, genetik olarak yatkın olan bireylerde otoimmün hastalıkların baÅŸlangıcını indükleyebilir (bazen yıllar sonra), ancak enfeksiyonla iliÅŸkili ANA, herhangi bir uzun vadeli sonuca yol açmaksızın zaman içinde yok olabilir.

Bu nedenle ANA test sonuçlarının klinik belirtiler ve semptomlarla birlikte dikkatle deÄŸerlendirilmesi önemlidir. Otoimmün hastalığın geliÅŸimi, sıklıkla bağırsak disbiyozu ve bağırsak astarına zarar ile tetiklenen bağışıklık sistemi bozukluÄŸunu içeren çok faktörlü bir süreçtir. ANA semptomlardan birkaç yıl önce ortaya çıktığında, görünüÅŸte saÄŸlıklı kiÅŸilerdeki varlıkları, subklinik otoimmüniteyi ve gelecekteki mix baÄŸ dokusu hastalığı için artmış riski gösterebilir. ANA bulunması, hastalık ilerlemesini önlemeye, yavaÅŸlatmaya veya durdurmaya yardımcı olmak için otoimmünitenin erken teÅŸhis ve tedavisini kolaylaÅŸtırır.

Bazı ANA'lar belirli bir hastalığın diÄŸerlerine göre daha fazla karakteristiÄŸidir. Subseroloji (ENA'ların saptanması) ayırıcı tanıda yardımcı olabilir ve klinik takip ve prognozu kolaylaÅŸtırabilir (örn. Antikor titresindeki bir yükselme, tedavi deÄŸiÅŸikliÄŸini gerektiren akut bir hastalığın alevlenmesini iÅŸaret edebilir). ANA antikor titresi ne kadar yüksekse, ENA'nın tespit edilme olasılığı ve mix baÄŸ dokusu hastalığı varlığı daha fazladır.

 

ENA Antikorları                                                                         Ä°liÅŸkili tanılar

Anti-Sm                            SLE için spesifik ve tanısal (% 99 özgüllük; tüm vakaların% 15-30'u)

Anti-RNP                          Mix baÄŸ dokusu hastalığı, skleroderma, polimiyozit, SLE (SLE                                                                  hastalarının% 30-40'ı)

Anti-SSA/Ro                   Sjögren sendromu (vakaların% 90'ı), SLE (vakaların% 60'ına kadar),                                                          skleroderma, romatoid artrit, polimiyozit

Anti-SSB/La                    Sjögren sendromu (vakaların% 80'i), SLE (vakaların% 35'ine kadar),                                                          skleroderma, romatoid artrit, polimiyozit

Anti-SCL-70                     Skleroderma, SLE (vakaların ~% 25'i)

Anti-Jo-1                          Polimiyozit (vakaların% 20-40'ı), baÅŸka bir romatizmal hastalık ile iliÅŸkili                                                 dermatomiyozit veya miyozit

Anti-dsDNA                     SLE için tanı (% 95 özgüllük; olguların% 40-70'i hastalık aktivitesi ile                                                        gösterebilir)

bottom of page