top of page

Bağırsak Mikrobiotası

Bağırsak SaÄŸlığının Önemi

​

BilindiÄŸi üzere Amerika BirleÅŸik Devletlerinde kronik hastalıklar saÄŸlık problemleri ve sonuçta hastalıklara baÄŸlı oluÅŸan sakatlıkların baÅŸlıca sebepleri olup gerçekte toplumdaki her 10 ölümden 7 sine sebep olmaktadırlar. Kronik hastalığa sahip kiÅŸilerin saÄŸlık sisteminidaha fazla kullandıkları ve saÄŸlık sistemi yükünün %86'sından daha fazlasına sebep oldukları bilinmektedir. Daha da ötesi, yorgunluk, aÄŸrı, baÅŸaÄŸrısı, iÅŸtah kaybı gibi birçok kronik durumu iÅŸaret edebilecek semptomlar sıklıkla tanı ve tedaviyi zorlaÅŸtırmaktadır. Olası terapiler genellikle semptomları gidermeye yönelik olabildiÄŸi için gerçekte tedavi edilmesi gereken sebebin gözden kaçmasına ve tedavinin baÅŸarısızlığına yol açmaktadır.

Bağırsak saÄŸlığının bozulması birçok kronik hastalığın temelinde yatan sebeplerden olup gastrointestinal sistemin saÄŸlıklı olması iyilik hali için ve hatta yaÅŸam kalitesi ve süresi açısından son derece önem sahiptir. Gastrointestinal semptomlar kronik saÄŸlık problemi olan hastalar arasında her 5 hastadan 2'sinde karşılaşılmakla birlikte çoÄŸu zaman gözden kaçırılmakta ve genellikle öenmi anlaşılamamaktadır. Sedanter bir hayat stili ve batı tarzı bir diyet bu zor durumdaki organ sistemine Hiçbir katkı saÄŸlamaz. Çalışmalar Ä°rritabl Bağırsak Sendromu (IBS) ve onunla iliÅŸkili semptomların aile hekimi muayenesinde %10-20 oranında ve gastrointestinal sistem ile iliÅŸkili uzman muayenelerinde %20'lere varan oranlarda karşılaşıldığını göstermiÅŸtir. Amerika BirleÅŸik devletlerinde Gastrointestinal hastalıklara baÄŸlı yıllık yaklaşık olarak 142 milyar dolar harcamaya ek olarak gastrointestinal endoskopiler için de 32,4 milyar dolarlık bir harcama yapılmaktadır.

​

Irritabl Bağırsak Sendromu Semptomları

  1. Abdominal ağrı ve kramplar

  2. Diyare

  3. Kabızlık

  4. Gaz hissi

  5. Hazımsızlık

  6. GeÄŸirme

  7. İştah kaybı

  8. Gaitada mukus gözlenmesi

  9. Bulantı

  10. Anksiete

​

Aile doktorları Gastrointestinal hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadırlar. Ä°lginç olanı ise IBS ye sahip hastaların sadece %30'u bir doktora semptomları nedeniyle gitmektedir. Bu hastaların epizodik ve deÄŸiÅŸken semptomlarını tolere etmeye eÄŸilimli olmaları, IBS semptomlarını bir doktora anlatmaya yanaÅŸmamaları veya piyasada reçetesiz satılan çok çeÅŸitli semptom giderici ilaçları kullanmaya eÄŸilimli olduklarını iÅŸaret etmektedir. Maalesef bu tür ilaçların danışılmadan kullanılması bir semptomu maskeleyebilmekte ve altta yatan çok ciddi bir sorunun tanınmasını engelleyebilmektedir.

Birçok hasta var olan sorunlarını hafife alıp onlarla yaÅŸamayı tercih etmektedirler. Fakat kronik abdominal aÄŸrı, hassasiyet, asid reflüsü, diyare, kabızlık, gaz ve ÅŸiÅŸkinlik hissi hiçbir zaman normal deÄŸildir.

Birçok kronik durum gibi irritabl bağırsak sendromu da gerçekte altta yatan bir soruna baÄŸlı geliÅŸen bir semptomdur, zaman zaman ortay çıkan zaman zaman kaybolan bir hastalık deÄŸildir. ABD eriÅŸkin nüfusunun %20'sini etkileyen bir durum olmasına raÄŸmen IBS'nin tanısının tam olarak konulması oldukça uÄŸrÅŸtırıcı bir süreçtir. Genellikle açık seçik bir etiyolojisi olmayan strese baÄŸlı fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduÄŸu düÅŸünülür. Doktorlar, spesifik biolojik testlerin olmaması, tanının klinik semptomlar üzerine kurulmak zorunda olması ve eklenen organik durumlar nedeniyle semptomların karmaÅŸa yaratması nedeniyle tanı koymada zorluk çekebilirler. Bu tanıya sahip hastalar çoÄŸunlukla etkili tedavilerin yapılmasını ve semptomların azalması için göze alınabilecek kadar az riskli yolların kullanılmasını amaçlarlar. Fakat hastaya özel gerekli test protolleri yapılmadığı sürce tedavi genellikle deneme yanılma ÅŸeklinde kalır ve en iyi tanımla yara bandı etkisi gösterir ve hastalar tipik olarak semptomların geri dönmesi ile karşı karşıya kalırlar.

SaÄŸlıklı bir durumda, tek hücre kalınlığındaki intestinal mukoza sadece sindirilmiÅŸ gıdaların uygun bir ÅŸekilde geçmesine izin verip patojenler, toksinler ve sindirilmemiÅŸ gıdanın geçmesini engelleyici bir bariyer görevi görür. Burada epitelyal hücreler enflame olup, sıkı birleÅŸim regulasyonunu saÄŸlayan protein zonulini salgılayarak, hücreler arasındaki sıkı birleÅŸimin bozulmasına gevÅŸemesine yol açarak patojenlerin, toksinlerin ve sindirilmemiÅŸ gıdaların kan akımına geçmesine izin verir hale gelmiÅŸtir. Bu sonuç olarak kontrol edilemeyen bir bağışıklık yanıtına ve kronik enflamasyona, kötü etkilenen bir metabolizmaya ve çok sayıda organ sisteminin bozulmasına yol açar.

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon
bottom of page