top of page

Mikrobiota ile ilgili hastalıklar

Gastrointestinal dengesizlik ve kronik hastalıklar

Bağırsaklar besinlerin sindirimi ve emilimini saÄŸlayan, bağırsak mukozasının fonksiyon ve bütünlüÄŸünü saÄŸlayan, bağışıklık sistemini düzenleyen ve etkileyen ve beyin ile enerji alımını hormonlar ve nörotransmitterler vasıtasıyla saÄŸlayarak duygudurum ve iyi olma halini saÄŸlayan trilyonlarca bakteri ve mikroplara (bağırsak mikrobiotası) ev sahipliÄŸi yapar.

SaÄŸlıklı durumda iken bu ekosistem, doku zedeleyici immun sistemin aşırı çalışma durumu ve çok sayıda bakteriyel ve yabancı besin allerjenlerine karşı oluÅŸan enflamatuvar yanıtlardan korumaktayken vücudu enfeksiyonlara karşı da koruyaran müthiÅŸ bir dengeye sahiptir. Bağırsakta var olan bu ekosistemin bozulması durumunda kısmen de olsa enfeksiyonlar, gıda allerjenleri, sindirim bozuklukları/emilim bozuklukları, intestinal disbiozis ve/veya intestinal permeabilite bozukluÄŸuna baÄŸlı olarak geliÅŸen enflamasyon veya bağışıklı sistemi regülasyonunun bozulmasına baÄŸlı birçok kronik hastalığa yol açar.

Dünya çapında geniÅŸ bir kitle tarafınca yürütlmekte olan ki içerisinde Ä°nsan Microbiom Projesi (HMP) de dahil olmak üzere bir çok çalışma bağırsakları iyi bir saÄŸlık için ne derece öneme sahip olduÄŸunu ortaya çıkarmakta ve bu artık ÅŸu söylemi haklı çıkarmaktadır: Ne yiyorsanız osunuz.

Gerçekte IBS dahil çoÄŸu fonksiyonel GI hastalık, çoÄŸunlukla serum veya fekal biomarkerlar sayesinde tanı konulabilecek ve sıklıkla çok sayıda yöntem ile tedavi edilebilecek durumlardır. Bu biomarkerlar intestinal disbiyozis, çöliyal hastalığı/gluten hassasiyeti, sidirim bozukluğı/emilim bozukluÄŸu, enflamatuvar bağırsak hastalığı, yiyecek allerjileri ve diÄŸer bağışıklık disregülasyonları ve bakteriyel/fungal/parazitik hastalıklar gibi altta yatan sebeplerin araÅŸtırılmasında ciddi öneme sahiptirler. Bu testlerden elde edilebilecek bilgiler, hastalığı doÄŸru tedavi etmede, hastayı ve bağırsağını saÄŸlıklı bir hale sokmada, diyet, spesifik takviyeler, ilaçlar ve/veya daha çok ileri testin yapılması konusunda alınacak kararlarda etkili olurlar.

Intestinal Disbiozis

Kronik hastalığı olanların çoÄŸu hastalığının oluÅŸum mekanizması ile alakalı bir mikrobiota sorununa sahiptir. Mikrobiota terimi, insan vücudunda bulunan bakteri, virüs, mantar ve mayaların tümünü içeren mikroorganizmalar için kullanılan ortak bir terminolojidir. Bu mikroplar, deri, ağız, genitaller ve bağırsak sistemi gibi farklı bölgelerde komunite halinde bulunurlar. Ä°nsan mikrobiyomu, tüm bu organizmaların oluÅŸturduÄŸu mikrobiotaya ait genler ve genomlardan oluÅŸur. Bağırsak mikrobiomu bağışıklık sisteminin saÄŸlanması, fırsatçı patojenlerden korunma ve yiyeceklerdeki besin maddelerinin çıkarılıp alınması açısından hayati öneme sahiptir. Bağırsak mukozasının sürekliliÄŸinin saÄŸlanması ve enflamasyonun önlenmesi açısından anahtar rolü oynar. Disbiozis mikrobiotanın içeriÄŸinin bozulması sonucunda koruyucu ve zararlı bakteriler arasında bir dengesizlik oluÅŸması ve sonuçta eÄŸer fark edilmezse kronik hastalıkların oluÅŸmasına yol açar. Bununla birlikte zararlı bakteriler eÄŸer mikrobiotanın dengesi saÄŸlıklı ise yararlı bakteriler ile birlikte barışcıl bir ÅŸekilde de var olabilir. YaÄŸdan ve ÅŸekerden zengin (batı tarzı) bir diyet safra sıvısında bozulma sonucu bağırsak disbiyozisine yol açıp bazı mikropların daha fazla üremesine yol açabilir. Kronik disbiozis bağırsak içeriÄŸini etkileyerek (örneÄŸin pH), patojenik bakteri, mantar veya parazitlerin artmasına yol açabilir. Sonuç olarak bu durum kısa zincirli yaÄŸ asitlerini (SCFA) sentezleyen yararlı bakterilerin sayısında azalmaya ve intestinal geçirgenlikte artış (aşırı geçirgen bağırsak sendromu) ve enflamasyona yol açar.

Maldigestion/Malabsorption

Besinlerin sindirilememesi, gerginlik, abdominal aÄŸrı, gaz, kabızlık ve diyare gbib GI semptomlarına yol açabilir. Bu durum mide asidinin azlığı, anormal GI hareketliliÄŸi (hızlı veya yavaÅŸ), safra asitlerinin azlığı ve pankreatik ekzokrin yetersizlik (pankreastan sindirim enzimlerini salınımın azalması) gibi bir çok problemden kaynaklanabilir.

Kronik sindirim bozukluÄŸu bakteriyel/fungal aşırı çoÄŸalmaya (ince bağırsak bakteriyel aşırı çoÄŸalma veya SIBO) yol açarak, intestinal bariyeri bozarak, toksinlerin, bakterilerin ve sindirilmemiÅŸ besin parçacıklarının dolaşıma geçerek besin allerjileri, otoimmun hastalıklar ve aşırı yıpranmış bir karaciÄŸer oluÅŸmasına neden olabilir. Besin emiliminin bozulması besinlerin sindirlemesinin bozulmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar ve intestinal mukozanın enfeksiyon veya enflamasyon nedeniyle hasar görmesi ve besinlerin mukozadan geçiÅŸ süreçlerinin artması nedeniyle oluÅŸur. Sonuçta ortaya çıkan besinsel eksiklikler malnutrisyona ve anemi, deri, biliÅŸsel/duygusal bozukluklar, görme sorunları ve osteoporoz gibi bazı diÄŸer komplikasyonlara yol açabilir.

Bağırsak enflamasyonu

Bağırsak bakterileri ve organizma bağışıklık yanıtı arasındaki normal homeostatik iliÅŸkideki bozulma bağırsak enflamasyonuna yol açabilir ve yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlar göstermektedir ki enflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD) geliÅŸmesinde merkez rol oynamaktadır. Chron hastalığı ve Ülseratif Kolit hastalıkları ince bağırsak ve kalın bağırsağın immun sistemle iliÅŸkili kronik enflamasyonu ile karakterize hastalıklardır. Bu durumların patogenezi çok faktörlüdür fakat genellikle genetik olarak hassas kiÅŸilerde bağırsak mikrobiyomu/ toksik bağırsak içeriÄŸine aşırı bir immun yanıttan kaynaklandığı düÅŸünülmektedir.Ulseratif kolit sadece kolon ile sınırlı tipik olarak yüzeyel mukoza ve submukozal tabakaları tutan bir enflamasyon ile karakterize olmakla birlikte Chron hastalığı GI sistemin tüm bölümlerini tutabilir ve genellikle striktürler, abse ve fistüller gibi komplikasyonlara yol açar.

Olası tetikleyiciler şunlardır:

*Candida (maya mantarı) aşırı artışı – intestinal disbiyozis (dengesizlik) maya çoÄŸalmasına yol açarak intestinal epitelin bütünlüÄŸünü bozarak hiperpermeabiliteye yol açar.

*Bazı ilaçlar- Antibiyotikler, aspirin, asid azaltıcı ilaçlar veya NSAÄ° ilaçlar gibi bazı ilaçların aşırı kullanımı

*Gıda koruyucular ve enflamatuvar gıdalar- gluten, yoÄŸunlaÅŸtırıcılar, aşırı ÅŸeker/alkol kullanımı ve sütlü gıdalar

*Stres ve yaÅŸlanma

Intestinal Permeabilite (geçirgenlik)

Bağırsaklarımızı döÅŸeyen epitel tabakası insan vücudunda dış etkenlere açık en büyük yüzey alanına sahip olup aynı zamanda bağırsakların bağışıklık sisteminin dengelenmesinde olası zararlı moleküller, bakteriler ve yabancı maddelere karşı önemli yeri olan bir bariyer görevi de görür. Bu bariyerin geçirgenliÄŸi, hücreler arasındaki sıkı baÄŸlantılar ve epitelyal hücreler arasındaki boÅŸluÄŸu adeta mühürleyen moleküler kompleksler -ki bunlar hücreler arası boÅŸluktan besin maddeleri gibi moleküllerin seçilerek geçmesini saÄŸlarlar- ile çok iyi bir ÅŸekilde ayarlanmaktadır.

Epitelyal hücreler zararlı ve enfeksiyöz ajanlara karşı koruma amaçlı mukus ve antimirobiyal moleküller üretirler. Bu bariyerin bozulması normal mukozal bağışıklık dengesinin bozulmasına yol açabilir ve bu sindirilmemiÅŸ gıda parçalarının, mikroorganizmaların ve bunların bağışıklık sistemini uyaran ürünlerinin (lipopolisakkaridler gibi) dolaşıma aşırı derecede geçiÅŸine sebep olur. Epitelyal hücrelerin kendilerinin bütünlüÄŸü ve fonksiyonları da intestinal bariyer fonksiyonu üzerine etkilidir; eÄŸer bozulursa, sıkı baÄŸlantı komponentleri ve düzenleyici proteinler de gaitada görülmeye baÅŸlarlar.

Gastrointestinal Patojenler

Intestinal parazitler gastrointestinal hastalıkların önemli kaynakları olabilirler. EÄŸer bağışıklık sistemi onları yeterince temizlemeyi baÅŸaramazsa hastalık semptomları ortaya çıkmaya baÅŸlar.

Gastrointestinal Kanama

Immunokimyasal fekal gizli kan testi (Ä°FOBT) gaitadaki gizli kan varlığını göstermeye yarar bir test olup bu durum benign veya kanseröz bir geliÅŸime, IBS'ye veya bağırsak mukozasında bir hasarı belirlememize yardımcı olabilir.

Sistemik Otoimmunite

Otoimmun hastalıklar, genetik olarak hassas kiÅŸilerde intestinal disbiyozis ve bağırsakların stresse, toksinlere, enfeksiyonlara, besinsel yetersizliklere ve çeÅŸitli yiyeceklere disregüle bir enflamatuvar yanıt ile tetiklenirler.

bottom of page