top of page

Tanısal Testler

Eozinofil-Derive Neurotoksin (EDN)(Eozinofil Protein X; EPX) Testi

 

Eozinofil derive nörotoksin (EDN, veya eozinofil protein X, EPX) ölçümü, hem sıklıkla intestinal parazitlerle ve yiyecek allerjileri ile iliÅŸkili veya IgE bağımlı (yiyecek anaflaksisi veya proteine baÄŸlı enteropati) hem de ıgE bağımsız (çölyak hastalığı gibi) intestinal eozinofilik aktivitesini deÄŸerlendirmede noninvaziv ve duyarlı bir metoddur.

Eozinofiller, tüm beyaz kan hücrelerinin sayıca %1-6'sını oluÅŸturan, iki loblu çekirdeklere sahip ve geniÅŸ eosin-boya tutan granüllere sahip olmasıyla diÄŸer lökositlerden ayrılan hücrelerdir.

Hem doÄŸuÅŸtan gelen hem de uyarlanabilir bağışıklık açısından önemli olan bu hücreler, alerjik iltihaplanmaya veya parazit enfeksiyonuna karşı iltihaplı ve yıkıcı tepkileri ile iyi bilinmektedir ve daha yakın zamanlarda mukoza hasarına cevap olarak doku onarımı / yeniden biçimlenmesinde katılımcılar olarak kabul edilmektedir. Eozinofiller patojenleri (parazitler, virüsler, bazı mantarlar ve bakterileri), aktive olduÄŸunda sitokinler, kemokinler, growth faktör ve en belirgin olanı EDN olan sitotoksik granül proteinlerinin salınımını artıran hücre yüzey reseptörleri yolu ile tanırlar. Eozinofil degranülasyonu mukozal hasar ile de tetiklenir. Bir ribonükleaz olarak, EDN antiviral özelliklere sahiptir ve ayrıca dendritik hücrelerin aktivasyonunu, olgunlaÅŸmasını ve göçünü teÅŸvik eder, böylece adaptif bağışıklık sistemini uyarır ve antijene özgü tepkileri artırır bir endojen alarm ajanı olarak davranır.

Klinik yarar ve endikasyonlar

Eozinofiller kemik iliÄŸinde üretilir ve immün homeostazı düzenledikleri timüs ve gastrointestinal sisteme dolaşım yoluyla göç ederler. Bunlar aynı zamanda iltihaplı uyaranlara yanıt olarak diÄŸer dokulara da dahil edilirler. Eozinofil infiltrasyonu, astım, rinosinüzit ve atopik dermatit gibi alerjik hastalıkların ve inflamatuar barsak hastalığı (IBD), gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ve eozinofilik GI bozuklukları gibi GI bozukluklarının yaygın bir özelliÄŸidir.Fekal EDN, bağırsak enflamasyonunun deÄŸerlendirilmesinde sitotoksik granül proteinlerinin en iyisi olarak kabul edilir; çünkü klinik, endoskopik ve histolojik hastalık aktivitesi ve mukozal hasarı en doÄŸru ÅŸekilde yansıtır.

Fekal EDN'nin artmış seviyeleri, birçok inflamatuar duruma baÄŸlanır:

a)Gıda Alerjisi / Duyarlılığı: Gıdaya karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları tipik olarak eozinofiller ve mast hücreleri gibi Gastrointestinal enflamatuar hücrelerin infiltrasyonu ile iliÅŸkilidir.

b)Fekal EDN konsantrasyonları hem IgE aracılı gıda alerjilerinde hem de IgE iliÅŸkili olmayan alerjiler ve duyarlılıklarda yükselir ve semptomların ÅŸiddeti ile (örneÄŸin, karın aÄŸrısı ve distansiyonu) korreledir ve rahatsız edici yiyeceklerin eliminasyondan sonra düÅŸüÅŸ gösterir. c)Fekal EDN deÄŸerlendirmesi, bebeklerde inek sütü alerjisi tanısı için, IgE ve IgG serum testi, deri dikeni ve atopi yama testi ve inflamasyonun diÄŸer fekal biyobelirteçleri gibi diÄŸer alerjen test yöntemlerinden daha üstün olarak kabul edilir.

d)Çölyak hastalığının ince bağırsak ve özofagus mukozasındaki eozinofillerle iliÅŸkili olduÄŸu giderek daha fazla tanımlanır olmuÅŸtur ve bireyselleÅŸtirilmiÅŸ deÄŸerlendirme ve tedavi gerektirir.

e)Patojenik Enfeksiyon: Uzun zamandan beri parazitlerle mücadelede rol oynadığı bilinmekte olup, eozinofiller ayrıca geniÅŸ antiviral aktivite sergiler ve bakteriyel patojenlerle (örn., C. difficile ve H. pylori) temas ettiÄŸinde seçici olarak EDN salgılarlar, fakat probiyotik suÅŸlara karşı herhangi bir aktivite sergilemezler (örn., Bifidobacteria). Bir çalışmada, fekal EDN düzeyleri, Schistosoma mansoni paraziti ile enfekte olan hastalarda anlamlı derecede yükseldiÄŸi gösterilmiÅŸtir. Praziquantel ile tedavi (iki doz, 5 hafta arayla) dışkıdaki EDN düzeyinde önemli ölçüde azaltılma saÄŸlamıştır.

Ä°nflamatuvar Bağırsak Hastalıkları: IBD'nin en önemli özelliÄŸi, sitokin paternlerinde deÄŸiÅŸme ile birlikte nötrofil, eozinofiller ve mast hücrelerinin mukozal düzeylerinin artmasıdır. Dışkıda EDN (ancak serum deÄŸil)seviyesi ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve kollajenöz kolitte sıklıkla artar.

Eozinofilik Gastrointestinal Bozukluklar: Bu durumlar (örn., Eozinofilik özofajit, eozinofilik gastrit, eozinofilik gastroenterit ve eozinofilik kolit) gibi hastalıklar nispeten nadir görülürler (<1: 1000) ancak görülme sıklıkları giderek artmaktadır. Hastalar, geliÅŸme geriliÄŸi de dahil olmak üzere karın aÄŸrısı, mide dismotilitesi, kusma, ishal ve disfaji gibi çeÅŸitli semptomlarla baÅŸvurabilirler. Bu bozukluklar, bilinen bir sebep yokluÄŸunda, eozinofil açısından zengin mukozal inflamasyonla karakterizedir. Eosinofiller GÖRH olan hastaların özofagus mukozasında da birikirler ve bu birikimin varlığı gıda alerjisinin teÅŸhisini dışlamamaktadır. Malignensiler: Eozinofiller tumorigenezis bölgesindeki erken enflamatuvar reaksiyonların bir parçasıdır ve nekroz olan bölgelerden salgılanan sinyaller yolu ile tumörlerde birikim gösterirler.

Eozinofil-derive Nörotoksin Kesim Noktaları ve Yorumu

Optimal             Orta derecede yükselmiÅŸ       YükselmiÅŸ           Aşırı derecede yükselmiÅŸ

≤ 0.99 µg/g            1.00 – 3.24 µg/g           3.25-10.10 µg/g             ≥ 10.11 µg/g

 

1.00 - 3.24 µg / g arası EDN deÄŸerleri, eozinofil aracılı immün yanıtı düÅŸündürecek ÅŸekilde hafif yükseldiÄŸini gösterir. Bu tür yükselmenin en yaygın nedenleri arasında IgE aracılı gıda alerjileri, bağırsak paraziter enfeksiyonları ve Ä°BH yer alır. Klinik korelasyon temelinde, daha fazla test gerekli olabilir (örn., Gıda alerjileri veya parazitler için).

3.25 - 10.10 µg / g arası EDN deÄŸerleri, eozinofil aracılı immün yanıtı düÅŸündürmektedir. Bu tür yükselmenin en yaygın nedenleri arasında IgE aracılı gıda alerjileri, bağırsak paraziter enfeksiyonları ve Ä°BH yer alır. Klinik korelasyon temelinde, daha fazla test gerekli olabilir (örn., Gıda alerjileri veya parazitler için).

10.11 µg / g ve üzeri EDN deÄŸerleri, akut eozinofil aracılı immün yanıtı (örn., IgE aracılı gıda alerjisi, IBD, alerjik kolit, gastroözefajeal reflü, kollajen kolit, aşırı alkol alımı ve bazı GI kanserlerini) düÅŸündürür. Özellikle de kalprotectin veya pozitif iFOBT ile birlikte olan bir yükseklik, IBD veya GI kanseri gibi bir hastalık ile klinik korelasyon gösteriyor ise, endoskopik deÄŸerlendirmeyi akla getirmek gerektirir.

bottom of page