top of page

Vücudumuzdaki hücrelerin sadece %10'una sahibiz!

Belki insanlık tarihi ile birlikte vücudumuzda bizimle birlikte yaÅŸayan bir çok canlı organizmaya da ev sahipliÄŸi yapmaya baÅŸlamış olabiliriz. Evet vücudumuzda sayıca sahip olduÄŸumuz hücrelerin en az on katı daha fazla olmak üzere baÅŸka canlılar da var. Bu canlıların çoÄŸu bizim için zararsız hatta saÄŸlığımız için olmazsa olmaz fonksiyonlara sahip. Mesela bazıları bağırsak saÄŸlığımız için gerekli besinleri bazıları organizmamız için gerekli vitaminleri üretirken çoÄŸunluÄŸu sindiremediÄŸimiz besinleri parçalayıp emilmesine yardımcı olabiliyorlar. Fakat bazıları da ne yararlı ne de zararlı canlılar. Bütün bu denge içerisinde bazen organizmanın dengesini bozan bir durum olduÄŸunda mesela bir enfeksiyon, bağışıklık sisteminde bozulma ve ya bağırsak mikroorganizma dengesini bozan bir ilaç kullanımında yararlı bakteriler sayıca azalabilirken zararlı bakterilerin sayısı artabilir. Bu durumlar bağırsak mukozasına zarar verip bağırsak geçirgenliÄŸini bozabilirler. Sonuç olarak bağırsaklardan kana geçmemesi gereken zararlı maddeler (ağır metaller gibi) veya organizmaya antijenik yapıdaki besin maddeleri kana geçerek dokularda depolanmaya baÅŸlayabilir. Antijenik yapıdaki besin maddeleri bağışıklık sistemini uyararak aşırı antikor üretimine yol açabilirler. EÄŸer bağırsak geçirgenliÄŸindeki bu artış süregen bir hale gelirse kronik immun yanıt artışına yol açarak romatizmal ve enflamatuvar hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların bazıları bağırsak duvarı mukoza hücrelerini hedef alırken bazıları uzak organları (tiroid, sinir sistemi, deri, pankreas, karaciÄŸer, böbrek, baÄŸ dokusu, ilik, kıkırdak ve kemik dokusu, kas dokusu vb) hedef alır. Sonuç olarak bir çok hastalığın kökeninde bağırsak sistemindeki problemler yer alır. Bu problemler uzun sürer ve çözümlenemezse bu hastalıklar kronikleÅŸir ve hatta bazen kansere giden bir yola girilebilir. Bu nedenle bağırsak florasını anlamak ve yararlı bakterilerin fonksiyonlarını deÄŸerlendirmek, bağırsak saÄŸlığının ararÅŸtırılmasında en uygun testleri seçmek ve uygulamak çok önemlidir. Tedavi sistematiÄŸinde de sadece bağırsak motilitesi üzerine etkili ilaçlarla kalmayıp bağırsak florasını düzenleyici ve restore edici probiyotikleri ve eÄŸer gerekiyor ise prebiyotikleri de vermek gerekebilir.

Genel saÄŸlığımız ele alındığında sadece bağırsak florası deÄŸil diÄŸer büyük floraların bulunduÄŸu deri, vagen ve solunum yolları floralarını da incelemek ve deÄŸerlendirmek gerekir. Keza solunum yolları florası bozuk bir kiÅŸinin bağırsak florası da dolaylı olarak etkilenecek ve tedaviye yanıt vermeyecektir. Bu nedenle bu sitede diÄŸer sistem floraları hakkında da bilgilere yer verilecektir. 

Sitemiz yapım aÅŸamasında olup her geçen gün daha da zenginleÅŸmektedir. Sitedeki materyallerin ileride  bir kaç kitap halinde derlenmesi düÅŸünülmektedir.

​

bottom of page