top of page

Tanısal Testler

Gastrointestinal Patojenler Testi

 

Gastrointestinal Patojen Testi, enfeksiyöz gastroenteritin büyük bir çoÄŸunluÄŸundan sorumlu olan 22 bakteri, viral ve paraziter patojeni aynı anda tespit etmek ve tanımlamak için yeni bir multipleks moleküler tanı testidir. Biofire Diagnostics'in FilmArray® sistemi, sendromlu bulaşıcı hastalıkların moleküler teÅŸhisi için yeni standarttır ve FDA tarafından kabul edilen en kapsamlı gastrointestinal patojen testidir.

 

Gastroenterit veya mide ve bağırsak iltihabı, Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde yılda 179 milyondan fazla insanı etkilemektedir. ÇoÄŸu vakaya genellikle gıda kaynaklı bulaşıcı patojenler neden olur; bunlar arasında genellikle diyare, karın krampları ve / veya rahatsızlık, bulantı, kusma, ateÅŸ ve / veya feçeste kan görülmesi gibi semptomlar bulunur. Asemptomatik taşıyıcılar da enfeksiyonu yayabilir. Moleküler bir yaklaşım ve geniÅŸ bir test menüsü kullanarak, FilmArray® tek bir basit tanı testi ile enfeksiyöz ajanları daha iyi tespit edebilir ve tanımlayabilir.

Enfeksiyöz ajanın hızlı bir ÅŸekilde tanımlanması, uygun antimikrobiyal tedavinin (ve bazen izolasyon ölçümlerinin) zamanında uygulanması için kritik öneme sahiptir. Organizmaya özgü teÅŸhis ayrıca, antibiyotik ve / veya prosedürlerin gereksiz (ve hatta zararlı) kullanımını azaltmaya da yardımcı olabilir.

ÇoÄŸu klinik laboratuar, her biri sınırlamalara sahip olan patojenleri (örn., Kültür, mikroskopi ve bağışıklık tahlili) tanımlamak için geleneksel yöntemler kullanır. ÖrneÄŸin, parazitlerin mikroskobik tespiti teknik beceriye baÄŸlıdır ve immünoassay / kültür duyarlılığı sonuçları, organizmaların aralıklı olarak dökülmesinden dolayı (yanlış negatiflere yol açan ve çoklu numunelerin deÄŸerlendirilmesini gerektirdiÄŸinden) tutarsız olabilir. Kültür metotları uzun bir dönüÅŸ süresine sahiptir ve laboratuara numune nakli sırasında eÅŸit olmayan canlılık/ büyüme gibi durumlara karşı hassastır ve bu da yanlış tanılara ve tedaviye yol açabilir. Ayrıca Ä°mmün testler sıklıkla zayıf antikor özgüllüÄŸünden etkilenir.

Yeni moleküler yöntemler, tek bir dışkı örneÄŸinde virüslerin, bakterilerin ve parazitlerin daha iyi tespit edilmesini ve daha diagnostik olarak etkili sonuçlar elde edilmesini saÄŸlar. Gastrointestinal Pathojen Testinde multipleks teknolojinin saÄŸladığı geliÅŸmiÅŸ performans ve verimlilik ile sadece daha hızlı, daha doÄŸru sonuçlar elde etmek deÄŸil ancak aynı zamanda bulaşıcı ishalin en sık görülen nedenlerinden 22'sini test etmek de mümkündür. Önemli olan, ÅŸüphelenilen patojenleri tanımlama ve “doÄŸru negatiflerin” saptanmasında güvenilir bir yöntem olması klinik yönetim için çok önemlidir.

Klinik yarar ve endikasyonlar

Parazitler

Cryptosporidium: Cryptosporidia genellikle sulu ishal, mide krampları, mide bulantısı ve kusma ile iliÅŸkili gastrointestinal hastalığından sorumlu protozoanlardır. Genellikle kontamine su ile sindirim sistemine girerler ve kolayca klor ile öldürülemezler, ABD'de rekreasyonel su kaynaklı hastalıkların en yaygın nedenidir. Spesifik antidiareyik seçenekler (örn., Nitazoksanit) mevcuttur ve bağışıklık sistemleri iyi olanlar genellikle 1-4 hafta içinde tedavi olmaksızın iyileÅŸebilirler.

Siklospora cayetanensis: Bu parazitik protozoa gözle görülemeyen ookistlerini dışkı yolu ile yayar. OlgunlaÅŸma döneminden (günler ila haftalar) sonra, ookistler bulaşıcı hale gelir ve kontamine yiyecek veya su yoluyla alındığında hastalığa neden olabilir. ABD'de, enfeksiyonlar genellikle, endemik bölgelerden dönen insanlarda ya da baÅŸka ülkelerden kontamine gıdaların tüketilmesinden sonra oluÅŸan “gezgin ishali” ile iliÅŸkilidir. Hastalık, birkaç ay boyunca sürebilen kansız diyare ÅŸeklinde seyreder.
Entamoeba histolytica: Entamoeba enfeksiyonu ABD'de yaygındır (özellikle tropik bölgelerde veya kötü sanitasyonla yaÅŸayan gezginlerde), ancak hastaların sadece% 10-20'sinde semptomlar belirgindir. E. histolytica enfeksiyonu dizanteri (yani, mukus ve kanlı diyare) olmaksızın veya dizanteri ÅŸeklinde diyare ile görülebilir. Etkili tedaviler arasında metronidazol veya tinidazol, ardından paromomisin, diloksanit furoat veya iyodokinol bulunur.
Giardia lamblia: ABD'de en yaygın bağırsak paraziti (genel prevalans% 1-7) olan giardia bağırsak mukozasına yapışabilir veya istila edebilir, karın krampları, kusma ve genel halsizlik ile birlikte ishale neden olur. Genellikle enfekte olmuÅŸ su veya günlük bakım tesislerinden bulaşır ve oluÅŸan enfeksiyon kronikleÅŸebilir ve malabsorbsiyon sendromuna neden olabilir. Etkili tedaviler arasında nitroimidazol türevleri (örn., metronidazol) ve paromomisin, kinakrin ve furazolidon gibi daha yeni alternatifler bulunur. Giardia enfeksiyonu, enfeksiyondan yıllar sonra bile, irritabl bağırsak sendromu ve kronik yorgunluk riskini üç katına çıkarabilir.
Bakteriler

Campylobacter spp. (C. jejuni, C. coli, C. lari): Bu gram-negatif bakteri bağırsak mukozasını istila eder ve ABD'de ikinci en yaygın bakteriyel enfeksiyondur. Genellikle kontamine su veya gıda alımı yoluyla bulaşır (özellikle az piÅŸmiÅŸ Kümes hayvanları, Campylobacter türleri, gıda kontaminasyonu nedeniyle hastanede yatışların %15'inden sorumludur. Semptomlar ateÅŸ, kusma ve baÅŸ aÄŸrılarını, ardından 3-7 gün boyunca karın aÄŸrısı olan sulu veya kanlı ishali içerir. Campylobacter enfeksiyonu, inflamatuar barsak hastalığı geliÅŸmesine ve Guillain Barré sendromunyla iliÅŸkili bulunmuÅŸtur.

Clostridium difficile (Toksin A / B): C. difficile, ishale neden olan toksinleri (enterotoksin A ve sitotoksin B) üreten gram-pozitif anaerobik bir bakteridir. C. difficile, nozokomiyal (hastanede edinilen) enfeksiyöz diyare ve antibiyotik iliÅŸkili kolit enfeksiyonun en yaygın nedenidir. AteÅŸ ve diyare semptomları hafif ila ÅŸiddetli ve hatta toksik megakolon arasında deÄŸiÅŸebilir. ÇoÄŸu durumda, geniÅŸ -spektrum antibiyotikler ve antidiare ilaçlardan kaçınılmalıdır. Tedavi için güncel kılavuzlara bakılması önerilir.

Escherichia coli: Patojenik E. coli dünya çapında ishal hastalığının önemli bir nedenidir ve neden oldukları hastalıkların klinik belirtileri, ilerlemesi ve ÅŸiddetine göre farklılık gösterir. Bu farklılıkların bazıları, genleri bu patojenleri saptamak ve farklılaÅŸtırmak için moleküler analizlerle hedeflenebilen spesifik virülans faktörlerinden (örneÄŸin, toksinler) kaynaklanmaktadır.

Enteroaggregatif E. coli (EAEC): KültürlenmiÅŸ hücreler üzerindeki agregatif yapışma modeli ile tanımlanan EAEC, genel olarak fekal-oral yolla kontamine yiyecek ve su yoluyla bulaşır. EAEC enfeksiyonları asemptomatik olabilir, ancak sıklıkla düÅŸük dereceli ateÅŸ, kusma ve karın aÄŸrısı ile birlikte sulu, bazen de kanlı dışkı ile karakterize inflamatuvar bir ishale neden olur. EAEC, ABD'de ishal hastalığının en yaygın nedenlerinden biri ve gezgin ishalinin ikinci en yaygın nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Enteropatojenik E. coli (EPEC): Dünyada, EPEC sıkılığının genel toplumda% 8.8, ayaktan tedavi görenlerde% 9.1 ve yatarak tedavi görenlerde % 15.6 olduÄŸu tahmin edilmektedir. Tipik EPEC'in neden olduÄŸu hastalık akut ishal ile iliÅŸkilidir, atipik EPEC, uzamış, kanamasız ishal ve ateÅŸli kusmaya neden olur. EPEC taşıyıcıları asemptomatik olabilirler.

Enterotoksijenik E. coli (ETEC): Yolcuların ishalinin önde gelen nedenidir, bu bakteriyel suÅŸlar tipik olarak kontamine yiyecek veya su ile bulaşır. ETEC, bağırsak epitelyal hücrelerine baÄŸlanan hem ısıya dayanıksız (lt) hem de ısıya dayanıklı (st) toksinler üreterek, sulu ishale neden olan elektrolit kaybını tetikler. ÇoÄŸu durumda, semptomlar belirli bir tedavi gerektirmeden birkaç gün içinde çözülür.

Shiga-toksin üreten E. coli (STEC) stx 1 / stx2: Ä°ki ana Shiga benzeri toksin tipi vardır, Shiga benzeri toksin 1 (stx1) ve 2 (stx2). STEC, önemli gıda veya su kaynaklı patojenler ve kanlı ishalin baÅŸlıca nedenidir; özellikle çok genç ve çok yaÅŸlılarda, hemolitik üremik sendrom (HÜS; böbrek yetmezliÄŸine yol açan kırmızı kan hücrelerinin tahrip olması) olarak adlandırılan potansiyel olarak ölümcül bir duruma yol açabilir.

Escherichia coli O157: STEC'in bir alt grubu O157 antijenini içerir. ABD'de her yıl 170.000'den fazla STEC enfeksiyonundan, tahmini 73.000 hastalık ve 60 ölüm, E. coli O157 ' ye baÄŸlı olarak meydana gelir. Kontamine yiyecek veya su tüketimi yoluyla bulaÅŸan hastalık, hafif, kansız ishal ile hemorajik kolit ve HÜS arasında semptomlar verebilir. Semptomlar genellikle 5-10 gün içinde düzelir.

Shigella / Enteroinvazif E. coli (EIEC): Shigella bakteriyel enfeksiyonları (S. boydii, S. sonnei, S. flexneri, S. dysenteriae) tüm ishal ataklarının% 5-20'sini oluÅŸturur ve her yaÅŸta ortaya çıkabilmekle beraber en çok 5 yaşından küçük çocuklarda görülür. Shigella, tipik olarak kiÅŸiden kiÅŸiye temas ya da kontamine yiyecek ya da suyun yutulması yoluyla transfer edilir. Åžigelloz sıklıkla ateÅŸ, sulu ishal ve karın krampları ile baÅŸlar ve dışkıda kan oluÅŸabilir. Genelde kendi kendini sınırlayan ancak bağışıklık sistemi baskılanmış kiÅŸilerde yaÅŸamı tehdit eden bir hastalıktır. Çinko desteÄŸi, diyare süresini azaltabilir ve iyileÅŸme sırasında kilo alımını artırabilir. ABD'de nadir olmakla birlikte, EIEC suÅŸları bakterilere kolonu istila etmesine yardımcı olan virülans faktörleri üretir ve Shigella'nın neden olduÄŸu ile benzer olan sulu bir diyare sendromu üretir.

Plesiomonas shigelloides: Bu gram-negatif bakteriler, hem doÄŸal hem de evcil hayvanlar gibi tatlı su ve birçok hayvan da dahil olmak üzere çok çeÅŸitli çevresel kaynaklardan izole edilir. P. shigelloides gastroenteriti genellikle deniz ürünlerinin tüketimini, ayrıca kontamine suların içilmesi veya piÅŸirlmeden yenen gıdaların bu sular ile temas etmesi nedeniyle oluÅŸur. Semptomlar genellikle sulu ishali ÅŸeklide baÅŸlar ve enfeksiyonlar (2 haftadan fazla süre) uzayabilir ancak genellikle kendi kendini sınırlandırır. ABD'de rapor edilen çoÄŸu vakada, önceden var olan saÄŸlık problemleri olan bireylerde daha ciddi hastalık sonuçlarına yol açtığı yönündedir.

Salmonella: Salmonella gram negatif anaerobik bir bakteri olup , ABD'de diÄŸer patojenlerden daha fazla gıda kaynaklı enfeksiyondan sorumludur. Bu enfeksiyon genellikle az piÅŸmiÅŸ kümes hayvanlarının veya yumurtaların yenilmesiyle oluÅŸur.

Vibrio spp. (V. parahaemolyticus / V. Vulnificus / V. Cholerae): Vibriolar, tipik olarak deniz ortamlarında bulunan gram-negatif bakterilerdir. ÇeÅŸitli türler insanlarda hem ekstraintestinal (yumuÅŸak doku enfeksiyonu, septisemi, göz ve kulak enfeksiyonları) hem de bağırsakta hastalığa neden olabilir. Gastrointestinal hastalık genellikle kontamine yiyecekler yemek ile iliÅŸkilidir. V. choleraeis, kolera toksininin (CTX) aracılık ettiÄŸi ciddi hastalığı olan koleraya neden olan tek vibrio türüdür. ABD'de, denizaşırı ülkelerden dönen gezginlerde kolera meydana gelebilir.

Vibrio cholerae kolera toksin geni (ctx): Vibrio cholera, dünyanın birçok yerinde ishalin yaygın bir nedenidir ancak ABD'de sadece sporadik olarak bulunur. Sıklıkla çiÄŸ veya az piÅŸmiÅŸ kabuklu deniz hayvanlarının tüketimi ile iliÅŸkilidir.

Yersinia enterocolitica: Bu gram-negatif basiller, kontamine yiyecek veya suyun, genellikle az piÅŸmiÅŸ çiÄŸ etlerin (özellikle domuz eti) yutulması yoluyla bulaşır ve ABD'de yılda 100.000 gıda kaynaklı hastalığa neden olduÄŸu tahmin edilmektedir. Hastalığın ÅŸiddeti, kendi kendini sınırlayan gastroenterit ile terminal ileitis ve mezenterik lenfadenite arasında deÄŸiÅŸir. Hastalık belirtileri apandisit taklit edebilir ve gereksiz cerrahi yol açabilir, bu nedenle dışkı örneklerinde bu organizmanın doÄŸru tanımlanması önemlidir.

Virüsler

Virüsler, ABD'de gastroenteritin en yaygın nedenidir. Ä°nce bağırsağın mukozasındaki enterositleri enfekte ederek, bağırsak lümenine sıvı ve tuzlar çekerler ve sulu ishali oluÅŸmasına yol açarlar.

Adenovirüs F40 / 41: Adenovirüs (özellikle tip 40 ve 41), akut gastroenteritin sık bir nedeni olarak sanayileÅŸmiÅŸ ülkelerde tahmini enfeksiyon prevalansı% 1-8 arasındadır. Belirtiler bazen kusma ve ateÅŸ ile birlikte tipik olarak 1-2 hafta süren sulu ishali içerir. Adenoviral enfeksiyonlar yıl boyunca ortaya çıkabilir ve özellikle yaÅŸlılarda ve 2 yaşın altındaki çocuklarda yaygındır.

Astrovirüs: Karakteristik yıldız benzeri yapıları nedeniyle adlandırılan astrovirüsler hem çocuklarda hem de yetiÅŸkinlerde gastroenterit sebebidirler. Enfeksiyon fekal-oral yol ile bulaşır ve çocuklar, immün yetmezliÄŸi olan eriÅŸkinler, hasta çocukların bakıcıları ve bakımevlerinde yaÅŸayanlar risk altındaki popülasyonlar arasındadır. Semptomların diÄŸer enterik virüslerden daha hafif olduÄŸu bildirilmiÅŸtir ve ishal, kusma, karın aÄŸrısı ve 72 saat süren ateÅŸi içerir.

Norovirüs GI / GII: Norovirüs, tüm yaÅŸ gruplarında akut gastroenteritin önde gelen nedenidir, ancak çoÄŸunlukla büyük çocuk ve yetiÅŸkinleri etkilemektedir. Çok bulaşıcıdır ve yıl boyu görülebilir, ancak % 80 oranında Kasım ile Nisan ayları arasında görülür. Genellikle kendi kendini sınırlayan nadiren ÅŸiddetli semptomlarla seyreden bir seyri vardır.

Rotavirüs A: Dünyadaki küçük çocuklarda ağır, yaÅŸamı tehdit eden diyare enfeksiyonlarının en sık görülen sebebi Rotavirüs'dür (tepe insidansı, 3-15 ay). EriÅŸkinlerde semptomlar genellikle hafif olmasına raÄŸmen, oldukça bulaşıcıdır. Kışın daha sız gözlenmekle birlikte ABD'deki morbiditesi, aşılama programları ile azaltılmıştır.

Sapovirüs (Genogruplar I, II, IV ve V): Sapovirüs hastalığının gidiÅŸatı olarak Norovirüs'e benzer, çoÄŸunlukla çocuklarda hastalığa neden olur. Norovirüs gibi, Sapovirüs fekal-oral yoldan yayılır ve enfeksiyonlar kış aylarında daha çok gözlenir . Semptomlar öncelikle 5–10 gün süren bulantı ve ateÅŸle birlikte kusma ve ishali içerir. Genel olarak, hastalık, destekleyici bakımdan oluÅŸan bir tedaviyle kendi kendini sınırlar.

bottom of page